Over mij

Mijn naam is Joël Groen.
In 2014 ben ik als muziektherapeut afgestudeerd aan de HAN in Nijmegen.

“Besmet” door een muzikale familie ben ik van jongs af aan al met muziek bezig. Na een jaar AMV te hebben gevolgd, begon ik op mijn 8e met pianolessen op de muziekschool in Doetinchem. Hier heb ik jarenlang les gehad van achtereenvolgend Gustaaf van den Coevering, Bart Siemerink en Maurits Boegman en speelde ik in diverse bands.
In mijn eigen tijd kroop ik ondertussen steeds vaker achter het drumstel van m’n vader en kwam ik erachter dat drummen ook erg leuk is…

Conservatorium en muziektherapie
In 2009 heb ik een jaar vooropleiding gedaan voor drums aan het conservatorium van Enschede. Hier had ik les van René Engel.
Het prestatiegerichte muziek maken op een conservatorium bleek toch niet zo mijn ding te zijn en daarom koos ik in 2010 voor de opleiding muziektherapie op de Hogeschool Arnhem & Nijmegen in Nijmegen. Daar studeerde ik in 2014 af als muziektherapeut. Gedurende mijn opleiding deed ik, door middel van stages, ervaring op in het werken met verstandelijk beperkten, (demente) bejaarden en kinderen (8 tot 12 jaar) met gedragsproblemen.

Tevens kreeg ik op de opleiding gitaarles van Willem van Oort en werd, op mijn therapiestage bij woonzorgcomplex Fatima Zorg, mijn interesse gewekt voor muziekinstrumenten die ik nog niet bespeelde, zoals de ukulele, harp en accordeon.
In 2014 rondde ik de halfjarige minor Creativiteitsontwikkeling succesvol af.
Vanaf maart 2014 werkte ik een jaar als vervanger van de muziekactiviteiten binnen de dagbesteding van Fatima Zorg.
In 2015 heb ik de cursus Mindfulness voor kinderen en jongeren gedaan.
In 2016 en 2017 heb ik als invalkracht gewerkt op de HAN in Nijmegen als drumdocent en bandcoach.

Bands
Al vanaf de jonge jaren op de muziekschool deed ik ervaring op als toetsenist binnen diverse muziekschoolbandjes. Mijn eerste kennismaking als drummer binnen bands volgde in de schoolband van de middelbare school. Na enkele bands van korte duur begon ik in 2008 samen met medescholieren de coverband Neon Mind.
In 2010 kwam daar het zang en piano- gitaarduo Green Valentine bij, tegenwoordig ook als trio inzetbaar. In 2012 volgde de eigenwerk-band Yellow Suitcase, waarin ik zowel de toetsen als drums voor mijn rekening neem. In mei 2014 presenteerden we met Yellow Suitcase ons debuutalbum Maze of Mind.
Samen met bassiste Dayenne Wielheesen schrijf ik de laatste jaren, onder de naam JoDa, muziek voor theaterproducties.
Sinds 2013 drum ik regelmatig bij de balkanband Balkanova (voorheen Balkanari).
Naast deze bands doe ik af en toe invalwerk bij andere projecten, onder andere als pianist/drummer bij singer songwriter Ricardo Tillmann.

Meer informatie over de bands is te vinden op de bandpagina.

Groen Muziek Joël Groen Over Mij